- Vær tålmodige, Lyn!

Eddie Gustafsson, Nuno Marques og Johan Dahlin.

Eddie Gustafsson, Nuno Marques og Johan Dahlin.

Ordene tilhører vår gamle keeperkjempe, Nuno Marques. Han gleder seg over planene og mener tempoet på aksjetegningen viser at Lyn er en spesiell klubb som hører hjemme i toppen av norsk fotball.

Det ble ikke flere enn syv obligatoriske kamper for Nuno Marques. Allikevel huskes den portugisiske keeperen veldig godt i Lyn, og han var i løpet av sin tid i klubben en svært populær spiller. I dag er den språkmektige portugiseren varaordfører for Senterpartiet i Notodden kommune, doktorgradsstudent, rådgiver ved Universitetet i Sørøst-Norge og keepertrener for Notodden. En mann med mange jern i ilden, et stort hjerte for fotball, for samfunnet rundt seg og ikke minst for sin første arbeidsgiver i Norge, Lyn. Han har også tatt seg tid til en prat med Lyn1986s utskremte.

Takk for at du tar deg tid til en prat, Nuno. Hvordan er kontakten med gamleklubben og følger du med?

- Bare hyggelig å snakke med gamle Lyn-venner. I dag går kontakten hovedsakelig med tidligere kamerater i Lyn. Det gjelder spesielt Tommy Berntsen og Jan Derek Sørensen. Disse to pleier jeg å treffe minst to ganger I året. Ellers har jeg sporadisk kontakt med Quique Ortiz (som er tilbake i Argentina), Henrik Dahl, Fotballfruen (Lars Kristian Eriksen), Steven Lustü og Jo Tessem. Og folk fra administrasjonen som Joachim Westher Andersen.  

Hvis du skal trekke frem noen gode minner fra tiden din i Lyn, hva er det/de?

- Jeg har så mange gode minner fra min tid i Lyn, spesielt fra 2004-sesongen, som var min første sesong i utlandet, i Norge, i Oslo og i Lyn. Vi hadde et fantastisk miljø i spillergruppen, godt samhold både på og utenfor fotballbanen, fantastiske supportere og viktige samarbeidspartnere. Men hvis jeg må ønsker jeg å trekke frem to følgende minner:

- Min debut i Tippeligaen mot Vålerenga 26. juli 2004; fullt stadion, 2-1-seier og jeg ble kåret til rundens keeper.

- Cupfinalen mot Brann i november 2004. Vi tapte 1-4, men for en stemning. Jeg fortjente å spille den finalen, men Ali Al-Habsi skulle selges til utlandet, og flere store utenlandske klubber var på tribunen for å se på han. Men han var ikke helt heldig i den kampen.

Saken fortsetter under bildet.

Bak fra venstre: Steven Lustü, Ali Al-Habsi, Peter Markstedt, John Obi Mikel, Nuno Marques, Johan Dahlin og Edmilson. Foran fra venstre: Tomasz Sokolowski, Mounir Hamoud og Cha Ji-ho.

Bak fra venstre: Steven Lustü, Ali Al-Habsi, Peter Markstedt, John Obi Mikel, Nuno Marques, Johan Dahlin og Edmilson. Foran fra venstre: Tomasz Sokolowski, Mounir Hamoud og Cha Ji-ho.

Hva synes du om Lyns nye planer?

- Jeg er usikker på om det er snakk om en unik plan – siden jeg har hørt om lignende planer – men når i løpet av noen få dager klubben klarer å skaffe over 10 millioner kroner, er dette et bevis på hvor spesiell klubben er, og at Lyn trengs tilbake i norsk toppfotball.

Tror du de kan lykkes?

- Det tror jeg, og det håper jeg. Jeg er dessverre ikke kjent med på hvordan klubben er strukturert i dag, men dersom klubben har ambisjoner om å lykkes, det vil si å returnere til norsk toppfotball, så må det satses. Ja, penger/økonomiske muskler er viktige, men ikke avgjørende. Det som er helt avgjørende er en profesjonell struktur fra A til Å. Dette er alfa-omega for å lykkes. Ha en god strukturert klubb, ikke bare sportslig, men også administrativt.

Oslo ligger langt bak andre europeiske byer når det gjelder antall gode lag og den generelle fotballinteressen. Kan Lyns retur bidra til å vekke en sovende fotballby?

- Lyn er savnet i Oslo-derbyer, og savnet i norsk toppfotball. Dersom Lyn lykkes med å returnere til norsk toppfotball, skal klubben bidra enormt til å vekke en sovende fotballby som Oslo. Det tror jeg absolutt.

Hvis du kunne gitt Lyn ett godt råd i tiden fremover – hva er det?

- Jeg kunne gitt så mange gode råd fordi jeg ønsker Lyn alt godt! Det aller viktigste er at man må være tålmodig. Veien tilbake toppen kan være lang, og det er viktig å følge strategien(e) og plan(er) som man setter fra starten! I som jeg har tidligere nevnte, en profesjonell struktur må være på plass, både på det administrative nivået, men også på det sportslige. Her er ikke det avgjørende hvor mye man har på bok, men å anvende de økonomiske ressursene man har til disposisjon på en riktig og klok måte. Lyn er jo Lyn, alle kjenner Lyn, og Lyn skal alltid være en attraktiv klubb.

Helt til slutt. Kommer vi til å se deg på Lyn-kamp i år?

- Yes, uten tvil. Er det noe jeg er veldig stolt av, er at jeg har vært Lyn-spiller, og nettopp på grunn av min tid i Lyn så fikk jeg venner for livet i Norge. Hadde ikke Lyn hentet meg fra Portugal hadde jeg ikke vært der jeg er nå. Jeg vil alltid være takknemlig for at jeg var så heldig å spille for Lyn og familien min og jeg gleder oss enormt til å komme på Lyn-kamper.

Vi sier et Obrigado for denne gang og gleder oss til å se Nuno og mange andre gamle Lyn-spillere tilbake på kamp når sesongen begynner.

 

Kilde: Lynhistorie.com

Thomas Nordeng