Forsterket samarbeid mellom Lyn Fotball og Lyn 1896 FK på guttesiden

To fornøyde styreledere. Petter Sætherbakken (Lyn 1896 FK) og Line Fiskerstrand Blekeli (Lyn Fotball).
Foto: Lyn

For alle som ikke har så god kjennskap til innsiden av klubben vår, vil vi først understreke at Lyn er én klubb. Ski- og Fotballklubben Lyn ble stiftet 3. mars 1896 og organisert som en allianseidrettsklubb bestående av klubben LYN Fotball, LYN 1896 FK og LYN SKI. Innenfor fotball har klubben lange og stolte tradisjoner, og har siden 2013  vært delt i to allianselag: Lyn Fotball og Lyn 1896 FK.

Lyn Fotball og Lyn 1896 FK har i dag to separate organisasjoner med tilhørende styrer, og har helt adskilt økonomi. Jentespillerne tilhører Lyn Fotball fra de melder seg inn i klubben som barn, til de når seniornivå, og eventuelt A-lag. Guttespillerne tilhører Lyn Fotball fra de melder seg inn i klubben som barn, til de avslutter ungdomsfotballen på G16. Deretter går de over i Lyn 1896 for juniorfotball, og eventuelt A-lag herrer.

Styrene i Lyn Fotball og Lyn 1896 FK har i lengre tid jobbet med å bygge et forsterket og tettere samarbeid seg imellom. Begge allianselagene sin intensjon er at vi blir sterkere sammen, og at vi jobber sammen mot å bli ett lag, én klubb. Dette arbeidet er kun i startgropen på nåværende tidspunkt, og er noe vi skal jobbe sammen med fremover. Vi håper og tror at vi kan gi våre medlemmer flere gode nyheter i tiden som kommer, men allerede nå har vi gleden av å informere om at det første samarbeidspunktet er på plass på denne veien.

Lyn 1896 har siden etableringen av Lyn 1896 AS i 2021, jobbet målrettet for å styrke sin organisasjon hvor god sportslig ledelse og en solid organisatorisk struktur har vært det overordnede målet. I tett samarbeid med Lyn Fotball har Lyn 1896 bygget opp en sterk trenergruppe, og ansatt Glenn Hartmann som sportslig leder på heltid. Disse forbedringene har gjort at Lyn 1896 nå har bedre kapasitet til både  organisering og sportslig ledelse som Lyn Fotball og Lyn 1896 er enige om at skal utnyttes på tvers av de to allianselagene. Det er ønskelig for begge klubber å  skape et tettere samarbeid som vil være til det beste for begge allianselagene med tilhørende medlemmer, både sportslig og administrativt – og dermed for klubben som helhet.

I praksis betyr dette at Lyn 1896 fra 1.1.2023 overtar ansvaret for den sportslige ledelsen og daglige oppfølgingen av samtlige ungdomslag på guttesiden (berører ikke barnefotballen som varer til og med det året de fyller 12 år). Det presiseres i den sammenheng at dette gjelder hele årskull, og ikke enkeltlag. Både Lyn Fotball og Lyn 1896 er overbevist om at dette vil gi trenere, lag og spillere på disse årstrinnene et styrket sportslig opplegg som skal gange spillerne. Dette innebærer at de på guttesiden blir en lik modell som jentene har allerede hvor den røde tråden går fra ungdomsfotballen til A-laget. Vi håper at dette grepet skal også gi gutter, på lik linje som jentene, en sterkere motivasjon til å strekke seg mot klubbens høyeste nivå. Det er hele årskull som inngår i denne nye ordningen, og det gir også muligheten til hospitering på tvers av lagene innad i samme årskull og årskull over. Det vil selvsagt også være tilbud til de spillerne som ønsker et bredde-tilbud.

Det er viktig å understreke at, selv med dette samarbeidet, så vil trenings- og kamphverdagen til spillerne  forbli uendret. De vil fortsatt være medlemmer i Lyn Fotball, og drakter og treningstøy forblir det samme det er i dag. Utover en mulig justering for siste års pris- og lønnsstigning er det heller ikke planlagt noen justering av treningsavgiftene, som forøvrig skal tilstrebes å være lik for lag på samme nivå.

Dette er et første steg på veien mot å kunne bli en felles klubb, og partene (Lyn Fotball og Lyn 1896) skal gjennomføre kvartalsvise evaluerings- og samarbeidsmøter. I juni hvert år skal det selve samarbeidet vurderes og justeres.

Det nye samarbeidet mellom Lyn Fotball og Lyn 1896 vil ha noen klare fordeler:

1. Klubben får en rød tråd og en felles struktur for alle guttelag fra G13 og helt opp til A-laget, slik som det er  for jentene i dag. Det blir også et tettere samarbeid om organisering rundt lagene, og LYN 1896 kan dra nytte av den erfaring Lyn Fotball har fått gjennom Toppklubbstandard-prosessene og utvikling av klubb og spillere på høyeste nivå i Norge.

2. Klubben får utnyttet den totale trenerkapasiteten bedre, og kan skape et større faglig og sosialt miljø for samtlige trenerne uavhengig av lag. Dette er noe som vil bidra til kompetanseheving og sterkere engasjement hvor det planlegges å lage en kompetansetrapp/stige for samtlige trenere. Dette vil i sin tur skape mer stabilitet og kontinuitet i trenergruppen, noe som på sikt vil styrke opplevelsen av å være både trener og spiller i Lyn.

3. Klubben vil senke terskelen mellom G13-G16 og juniorlag/A-lag. Vi har tror på at det også vil gjøre det enklere å rekruttere trenere til klubben hvor det er tiltenkt at treneren inngår i en trenerpool som trener alt fra barn på akademiet til junior og A-lagsspillere. 

4. Klubben vil ha større kapasitet og styrket kompetanse til å drive med spillerutvikling og forbedre akademi- og fotballcampløsninger. Svært mye av grunnlaget er allerede på plass, og Lyn skal levere topp kvalitet.

5. Klubben skal se samtlige spillere i hver årgang, og gi alle muligheten til å trives på et nivå som er tilpasset deres ambisjoner og treningsiver.

6. Lyn har i dag mange talentfulle guttespillere som drømmer om en dag å spille på høyeste nivå. Lyn Fotball og Lyn 1896 har som mål å forsterke deres tro på at dette kan gå i oppfyllelse, gjennom å gå hele veien opp til Lyns A-lag. Partene ser hvor stor betydning det er for jentene i klubben og ha en rød tråd fra barn helt opp til topplaget, både for rekruttering og utvikling av egne jentespillere. Den samme dynamikken ønsker vi nå å få inn på guttesiden. Det at herrenes A-lag nå er i en god posisjon til å nå sitt mål om opprykk til PostNord-ligaen denne høsten, vil også være et viktig skritt på veien mot å gjøre det enda mer attraktivt å bli værende i klubben vår og fortsette sin karriere som Lyn-spiller.

Verken foreldre eller spillere behøver å foreta seg noe som følge av de endringene som er skissert her. Og Lyn Fotball og Lyn 1896 skal sørge for at det blir gitt god og grundig informasjon til alle medlemmer, i god tid før sesongstart 2023.

Vi gleder oss til å komme i gang med samarbeidet.

 

LYN Fotball                                                                  LYN 1896 FK

Thomas Nordeng