Seier med hjertet i halsen

Lyn ble presset ned i knestående av Melbo, men slo knallhardt tilbake med to sene scoringer. Det holdt til 3-2-seier – så vidt.

Helgen startet med gode nyheter for et opprykksjagende Lyn-lag. Topplagene Senja og Fløya spilte hver sin 2-2-kamp mot Skarp og Sortland, dermed kunne Lyn ta over tabelltoppen med tre poeng i Melbu.

Det er dog lettere sagt enn gjort. De marineblå ble slått komfortabelt 3-0 i Oslo, men statistikken på Havfisk stadion var sterke 5-0-1, kun med tap for Senja. Og Melbo viste at de er et helt annet lag i Vesterålen enn ute på reise.

Lyn reiste nordover med mange fravær, det åpnet for de unge i klubben. 15 år gamle Mikkel Tveiten og den nettopp myndige Geir Huus Skeie erstattet Anders Lübeck og Joakim Pedersen Strand i forsvaret, sistnevnte i sin første a-kamp fra start. Med til nord var også 18 år gamle Joar Hedkvist Dale, som har kommet fra Stabæk for å gi trener Ødegaard avlastning som reservekeeper, samt juniorgutta August Tuastad Randers, Haakon Hagen Aase og Adil Zahid.

Toppoppgjør på Bislett til helgen, meld din ankomst på vårt Facebook-event

De langveisfarende åpnet kampen i sterk medvind, men fikk i likhet med motstanderen en rotete start. Melbo var hakket bedre i åpningen, blant annet med et par gode innlegg og påfølgende headinger over eller utenfor, mens Lyns hadde en god periode som kulminerte i tre hjørnespark uten uttelling.

Etter 17 minutter kom kampens mest kontroversielle situasjon. Et innspill fra Eirik Haugstad ble sleivet mot egen keeper av en Melbo-forsvarer. Christoffer Simensen rakk opp i duell med keeper Jevgenijs Sazonovs, men latvieren vant duellen og satte raskt i gang. Karl-Christian Karlsen hadde høyere fart enn Mikkel Tveiten, dermed stormet Orhan Simsek ut i duellen på snaut 20 meter. Lyns keeper var på mann, ikke ball, og dommer blåste frispark sekunder før Melbo plasserte ballen i mål.

At det bare ble gult kan nok forsvares med tanke på Tveitens posisjon, men at det ikke ble gitt fordel var en ren feil fra dommers side. Så da Adrian Pedersen plasserte det påfølgende frisparket over tverrligger var Lyn bare heldige som kunne fortsette kampen på 0-0.

Etter nestenuhellet virket Lyn skjelvne, og Melbo var igjen det førende laget på eget kunstgress. Men da vertene ikke maktet å score slo Lyn tilbake.

Halvtimen var passert da Christoffer Simensen fant Henrik Lehne Olsen i feltet. Ballen ble banket ut til gjestenes femte hjørnespark, og gir man fem hjørnespark til Lyn ber man om trøbbel. Mannen som ble snytt for sjansen slo selv corneren, og foran mål var Benjamin Nessjø Nyheim høyest. Med et flott hodestøt forlenget han ballen ned i lengste hjørne og sørget for 1-0 til Lyn.

Noe flatterende om vi ser på spill og målsjanser, og ikke minst om vi ser på dommerfeil, selv om Lyn i perioder hadde vist gode offensive takter.

Omgangens siste kvarter ble mindre dramatisk. Lyn pådro seg to gule kort for å hindre Melbo-overganger, mens våre helter selv kom nærmest på en overgang i omgangens siste minutt. Christoffer Simensen stormet forbi sin forsvarer og slo bra inn foran mål, dessverre hang ikke resten av laget med. Adil Zahid var nærmest uten å rekke frem til ballen, og 1-0 ble pauseresultatet.

Rune Isaksen og Lyn kunne juble … til slutt

Målkalas og full panikk
Henrik Lehne Olsen fikk første avslutning i andre omgang, men det var utvilsomt hjemmelaget som eide de første 25 minuttene. Det tok heller ikke lang tid før lagene var like langt i målprotokollen, denne gang til protester fra Lyn-benken.

Vi skal ikke være for bombastiske når straffesituasjoner i fulle felt vurderes fra avstand, men denne luktet det kompensasjonsdømming av hele veien til Oslo. Etter Melbos tredje hjørnespark på tre minutter pekte dommer på straffemerket, før han brukte omtrent et minutt på å peke og forklare beslutningen for forvirrede Lyn-spillere. Vanskelig å klage etter det som skjedde i første omgang, likevel irriterende å få mot seg.

Adrian Pedersen var sikker fra straffemerket, og etter 52 minutter stod det 1-1 på Havfisk stadion.

Heller ikke scoringen var nok for å få liv i Lyn. Melbo fortsatte å trykke, Lyn ble for upresise i sitt overgangsspill, og en periode hadde hjemmelaget et frustrert  bortelag i knestående. Så snudde det endelig.

I kampens 70. minutt startet Lyn en kraftig offensiv. Først lobbet Dulee Johnson over Melbo-forsvaret. Keeper kom ut, kolliderte, og helt ute av balanse avsluttet Christoffer Simensen over det åpne målet fra 13-14 meter.

Mange mann i angrep åpnet for sjanser begge veier. To minutter senere ropte Lyn på straffe etter en felling i feltet, mens Melbo kontret og gikk for skudd fra det som omtrent må ha vært egen halvdel. Orhan Simsek var milevis fra eget mål, men kunne heldigvis se ballen gå et stykke over tverrligger.

Rune Isaksen er endelig tilbake fra skade, og tok raskt tak i kampen etter at han kom inn. Sammen med Dulee Johnson kombinerte han godt, men to skudd på to minutter fra Henrik Lehne Olsen ga bare to hjørnespark, mye takket være feberredninger fra Jevgenijs Sazonovs.

I en timinuttersperiode pepret Lyn feltet til Melbo, som til gjengjeld fikk gode kontringer andre vei. Heldigvis ble avslutningene for svake. Kristoffer Ingebrigtsen Moss kom svært nær et ledelsesmål fra skrått hold, men Simsek hadde ingen problemer på streken.

Med åtte ordinære minutter igjen var det duket for Christoffer Simensen-show. Geir Huus Skeie skaffet hjørnespark som Oskar Hansen slo fra høyre. Ballen ble stusset av Christoffer Simensen, muligens via et Melbo-bein eller to, og ned i nærmeste hjørne. Etter feiringen ble Jonas-Aleksander Bakken byttet inn. Han stjal ballen direkte, spilte til målscorer Simensen i bakrom, og 12-13 sekunder etter avspark chippet Simensen inn det som må ha vært en av tidenes raskeste dobbeltscoringer i Lyn.

2-1, 3-1, game, set, match. Trodde vi.

I siste ordinære minutt fikk Lyn en enorm sjanse, da Jonas-Aleksander Bakken, Rasmus Gjemmestad og til slutt Dulee Johnson kom til avslutningsmuligheter i feltet. Men å sette siste spiker i kista er ikke Lyn-måten å vinne kamper på. I stedet angrep Melbo med alle mann. Kristoffer Ingebrigtsen Moss fikk ballen på halvspretten like utenfor 16-meteren, og klistret ballen i hjørnet til 3-2 og ny spenning.

Dermed var det duket for en oppriktig snodig Lyn-tradisjon: paniske overtidsminutter i kamper vi skulle kontrollert inn. Hjemmelaget hev absolutt alt de hadde i angrep, Lyn sendte klareringer i alle himmelretninger, og Eirik Haugstad bikket nok 200 i puls da han headet blindt tilbake til en utstormende keeper med 94:30 på klokka. Melbo fikk et siste hjørnespark fem minutter på overtid, men Benjamin Nessjø Nyheim er høyest uansett hvor på banen han er, og sørget for at Lyn til slutt kunne juble for seier og tabelltopp.

Vi satser på å ha hvilepulsen på plass igjen i morgen, da det også vil være mulig å nyte posisjonen aller øverst på tabellen. Det er dog bare en uke til plassen må forsvares, da fotball igjen skal spilles i brunsjen.

Tabelltreer Fløya er motstander 12:00 på lørdag – vi sees på Bislett!

Melbo - Lyn 2-3