Kunsten å rive en vegg

Lyn rundspilte Grei på eget gress, men to kanonkuler måtte til for å knuse den blå og hvite veggen.

Fotballen bringer mange gleder, men det er vanskelig å gjøre en kveld mer magisk enn flomlyskamp i eget hjem, Bastionen i toppform, tre poeng og tabelltopp. Mandag kveld fikk vi alt sammen. På Bislett ventet avdelingens formlag Grei, som kom fra 6-0-2 på de siste åtte kampene, men som måtte tåle en heller marginal rolle i aftenens hovedforestilling. For dette handlet om Lyn.

Kampen åpnet med noen susende taklinger på det våte gresset, før Grei fikk første hjørnespark etter tre minutter. Det er ikke rent lite betegnende for kampen at cornerstatistikken ble snudd fra 0-1 til 15-1 fordel Lyn før sluttsignalet gikk.

For Grei kom til Bislett med en klar og solid plan. Gjestene har flere fysisk sterke spillere, og demonstrerte dødballstyrke i motsatt oppgjør tidligere i år, men mangler kontringsstyrken f.eks. Junkeren straffet Lyn med. Mot et spillende Lyn-lag hadde dermed Grei lite annet valg enn å ligge dypt og bruke muskler når anledningen bød seg.

Det var ikke så ofte.

Lyn tråklet litt i midten, kom til flere innlegg fra kant, fikk en rekke hjørnespark, men slet med å skape en eneste mulighet på Martin Bråten Østland. Den mangeårige Skeid-spilleren William Frøskeland tok kraftig for seg i forsvar, med dueller både mot Christoffer Simensens styrke og Anwar Pellegrinos fart, og slik stod kampen lenge og stanget.

28 minutter var spilt da Eirik Haugstad skapte den første ordentlige sjansen. Et langt oppspill mot Anwar Pellegrino endte over keeper, men presset fra skrått hold plasserte Pellegrino ballen i nettveggen.

Fem minutter etter kom endelig scoringen, og når det ikke fungerer å tre seg gjennom er det greit å huske at krysset alltid er ledig. Grei presset høyt på et tilbakespill mot Orhan Simsek, men sisteskansen spilte presist opp til Henrik Lehne Olsen på Lyns midtbane. Modølen noterte seg for årets enkleste assist da han tredde ballen videre til Anwar Pellegrino, som brukte utsiden av foten fra 16 meter og kilte ballen opp i keepers venstre kryss.

En svært fortjent 1-0-ledelse, selv om vi knapt hadde hatt halvsjanser fra noen lag i kampen frem til da.

Lyns tilbakevendte toppscorer brukte ikke lang tid på å skape sin neste store mulighet. Et innlegg fra Christoffer Simensen ble headet tilbake over en keeper på feil fot, men ballen havnet i tverrligger og ut.

I omgangens siste minutt kom kanskje den største sjansen. Henrik Lehne Olsen la inn til Anwar Pellegrino, men angriperens nedtak ble litt for upresist, og heller enn å kunne avslutte upresset alene med keeper måtte han skyte i ubalanse fra skrått hold.

Sjansebonanza etter pause
Andre omgang ble spillemessig lik den første, men nå kom også sjansene. Og utover i kampen ble det bare klarere og klarere at det var en nivåforskjell på lagene i dag. Lyn var først på nesten alle baller, vant tilbake raskt etter balltap, slo motstanderen på fart og fikk styre spillet som de ville.

Dessverre ble tempoet holdt nede av en lav list fra dommerens side, med mange frispark rundt midten som resultat. Grei husket åpenbart sin utrolige scoring fra hjemmekampen i vår, og forsøkene på reprise var helt klart det nærmeste de kom. Ufarlig ble det heller ikke. Lyn spiller i perioder på svært høy risiko, og mot et solid kollektiv som Grei kunne en utligning gjøre avslutningen ubehagelig.

Men først var det Lyn. Fire minutter var spilt da hjemmelaget fikk en eventyrlig trippelsjanse. Jonas Bakken, Christoffer Simensen og Anwar Pellegrino kom alle i avslutningsposisjon inne i 16-meteren, men alle forsøkene gikk i Grei-blokka.

Innbytter Kristoffer Werner Slåtten fikk Greis første sjanse i kampen, men volleyforsøket fra skrått hold ble sleivet til side for mål.

Skudd etter skudd ble reddet andre vei, ofte til hjørnespark, før Grei fikk sin enorme mulighet. Som varslet kom det etter frispark fra dypet, med påfølgende dueller i feltet. Ballen landet i bena til Mohsin Ali Ghous, som heldigvis enten snublet eller skjøt ballen utenfor et nesten åpent mål fra fem meters hold.

Så var det Lyns tur igjen. Eirik Haugstad sendte Jonas Bakken i skuddmulighet alene med keeper, men ballen gikk rett i fanget til Østland. Minuttet etter bombarderte Lyn motstanderens 16-meterfelt, med farlige skudd fra Oskar Hansen, Christoffer Simensen og Dulee Johnson. Uansett hva Lyn prøvde, og uansett fra hvilken vinkel, der stod en selvoppofrende Grei-spiller.

Påførte blåmerker hos motstander hjelper dog lite når man jager mål. Og da de blå ikke var i veien var det aluminiumet på Bislett stadion. Ti minutter før full tid slo Oskar Hansen et av sine mange innlegg inn i feltet. Jonas Bakken flikket ballen videre mot mål, men traff innsiden av stolpen bak en sjanseløs keeper. Etter litt fiksfakseri i feltet siktet Dulee Johnson fra omtrent samme avstand, denne traff stolpe nummer to og gikk ut.

Å brenne så mange sjanser er nesten vanvittig, men også skummelt. Vi har sett Grei skape mål ut av lite, og vi har definitivt sett Lyn slippe inn sene mål i kamper som burde vært avgjort.

Det gadd dog ikke Henrik Lehne Olsen å høre mer om. Fem minutter før full tid fikk Lyn sitt 14. hjørnespark i kampen. Oskar Hansen slo kort til Dulee Johnson, fikk ballen tilbake, og spilte ut til Henrik Lehne Olsen på 20 meters hold. Midtbanespilleren trengte én touch med høyrefoten for å klinke ballen ned i venstre hjørne, og det stod 2-0 til Lyn.

Etter kampens andre scoring var lagene ferdige med å spille. Innbytter "Chima" fikk en sjanse alene med keeper, men ble presset litt for hardt til å avslutte presist, det var beholdningen de siste fem pluss overtid.

Grei fortjener honnør for godt og selvoppofrende forsvarsspill, men i dag var Lyn simpelthen for gode. Og når man setter to skudd fra utenfor 16-meteren er det ikke lett å være forsvarer heller. En velfortjent seier for Lyn, som dermed gjeninntar tabelltoppen poenget foran Junkeren og Senja.

PS: Vi koster på oss en ekstra gratulasjon til innbytter Johannes Johannessen, som i dag fikk sin 100. kamp for Lyns A-lag!

Lyn - Grei 2-0