En misère i to akter

Lyn gikk fra 5-1-seier til 1-5-tap, og inviterte 3. divisjon avdeling 6 til en thrilleravslutning vi gjerne skulle sluppet.

Det var et Lyn-lag fullt av selvtillit som reiste mot Bodø søndag morgen. Etter en perfekt høstsesong ventet Junkeren, som ble slått 5-1 på Kringsjå i vår. At Lyn måtte reise uten Oskar Hansen og Christoffer Simensen var en nedtur, likevel så vi frem mot toppkamp i Nordlandshallen.

Dessverre ble luken vi drømte om i toppen erstattet av fem figurative ballespark, i en kamp der lagene så ut til å samarbeide om å realisere Junkerens kampplan fra start til slutt.

Lyn startet med ball, men ble umiddelbart satt under press av Junkeren. Hjemmelaget presset frem et hjørnespark etter 40 sekunder og slo høyt inn i feltet. Der spratt ballen i en arm, og dommer pekte på straffemerket før to minutter var spilt.

Dette er kanskje dårlig timing for en utblåsning om spillereglene, men som illustrert igjen og igjen bærer handsregelen preg av tilfeldigheter, med en straff det er vanskelig å akseptere som forholdsmessig. Her er det ingen arm som søker ball, ingen bevisste forsøk på å gjøre seg større, ingen åpenbar fordel for forsvarende lag, men en dommer i god posisjon mente armen var akkurat galt nok plassert å måtte straffes med scoring mot. Dette skjer i VM, der skjer i norsk 3. divisjon, og det er fryktelig irriterende når det skjer mot et lag du bryr deg om.

Det er dog ikke Junkerens feil, og da Ivar Unhjem var iskald fra straffemerket stod det 1-0 før publikum hadde funnet plassene sine.

Lyn samlet seg raskt og tok grep om kampen. Henrik Lehne Olsen avsluttet over mål etter seks minutter, mens lagets største sjanse kom få minutter senere. En utsøkt pasning fra Dulee Johnson fant Johannes Johannessen på vei inn i feltet. Alene med keeper forsøkte "Johs" å sette ballen mellom bena på Alex Jensen, men sisteskansen avverget sterkt til hjørnespark.

Etter hjørnespark nummer to testet Rasmus Gjemmestad skuddfoten, så smalt det igjen andre vei. Hjemmelaget driblet seg lekent gjennom Lyn-forsvaret før de spilte ut til Ivar Unhjem på venstre. Spissen er like klinisk alene med keeper som på straffe, og økte til 2-0 til Junkeren på utsøkt vis.

Gjestene lot Lyn styre mye i Nordlandshallen, men Junkerens effektivitet var uten sidestykke. Etter 21 minutter slo Eirik Haugstad inn mot "Johs", som headet rett på keeper fra ok hold. Like etter la Jonas-Aleksander Bakken inn fra venstre og fikk hjørnespark.

Forsøket fra hjørneflagget ble første omgang i et nøtteskall. Lyn slo inn, keeper Jensen plukket ned ballen upresset, spilte opp til Ivar Unhjem som dro av to Lyn-forsvarere og chippet ballen i mål. 3-0 til Junkeren før halvtimen var spilt, og hat trick for avdelingens toppscorer.

En fantastisk åpning for hjemmelaget endret kampbildet, og de siste tyve minuttene av omgangen forsvarte hjemmelaget seg med ti mann. Lyn stanget mot to dype ledd, ble for upresise i siste pasning eller avslutning, gjenvant ballen høyt i banen, forsøkte på akkurat det samme igjen – und so weiter, und so weiter, und so weiter.

Om man så på kampbildet alene virket 3-0 til pause nærmest absurd; det tar ingen verdi fra en perfekt gjennomført omgang av hjemmelaget. Dødelig effektive, solide defensivt, med en kampplan som hindret Lyn i å få til noe som helst.

Helt enig, Eirik, helt enig…

Mer bank etter pause
Lyn brukte ikke lang tid i garderoben. Trener Ødegaard gjorde ett bytte og flyttet rundt på et par spillere, men fortsatte med samme formasjon og plan som i avslutningen av første omgang. De første minuttene ble et stormløp mot Junkeren-målet, Lyn fikk et par tidlige hjørnespark, mens vertene skapte farligheter på presise kontringer.

Junkeren så tålmodig på Lyns mislykkede angrepsforsøk, og slo klinisk tilbake da muligheten åpnet seg. Etter 57 minutter danset hjemmelaget igjen gjennom Lyn-forsvaret, og endte på uforståelig vis opp med fire man mot én etter angrep mot etablert forsvar. Stian Ådalsbjørg fikk æren av å avslutte, og det stod 4-0 til Junkeren.

En liten gladnyhet kunne vi unne oss halvveis inn i andre omgang. Anwar Pellegrino er tilbake tidligere enn ventet etter sin blindtarmoperasjon, og kom inn samtidig som en annen skadeplaget spiller, nemlig Rune Isaksen. Vi krysser fingrene for at begge holder seg friske ut sesongen!

Å sette inn Anwar Pellegrino skader aldri, og kvarteret før full tid viste Lyns toppscorer hvorfor han har vært så savnet. Etter 73 minutters stanging brukte spissen fem minutter på å stjele høyt, dra seg inn i feltet og styre ballen i motsatt hjørne. 4-1-målet ga kanskje ikke årets heftigste gledesscener på bortetribunen, men vi tar med oss en målfarlig Pellegrino, vi gjør det.

Lyn lå i en slags 2-5-3-formasjon gjennom store deler av kampen, og landets kontringsromfetisjister kan finne sin hellige gral i opptak på NA+. Det hjalp heller ikke at de få som lå igjen gjorde feil i møte med Junkerens kontringssterke spisser. Ti minutter før full tid fikk Emil Pettersen vippet seg forbi siste forsvarer og klistret ballen ned i hjørnet til 5-1.

Henrik Lehne Olsen var nær redusering etter et godt skudd like før full tid, men det hjelper lite å skryte av fisken man kunne fått når man glemte å ta med stang. I dag var ikke Lyn gode nok, da vinner Junkeren fortjent med store sifre.

Takket være Harstads seier over Senja i går topper Lyn tabellen med 34 poeng på 16 kamper. Nå er det imidlertid tre lag på 33 poeng, med Frigg luskende bak på 30. Kvintetten skal etter alt å dømme konkurrere om en plass i 2. divisjon 2019, og skal Lyn ta plassen er dagens kamp av typen man må lære av og legge bort.

Neste helg venter Grei på Bislett – da skal vi ha det gøy igjen!

Junkeren - Lyn 5-1