Maktdemonstrasjon på Bislett

Lyn avgjorde toppkampen mot Fløya før pause, og var fullstendig overlegne i lørdagens 5-1-seier.

Før kampen varslet undertegnede krigekamp mot Fløya. I NM tapte de 1-3 etter ekstraomganger mot Tromsdalen fra 1. divisjon, men i serien hadde det bare blitt to tap, begge med ett mål. Fysisk sterk motstander med 14 baklengs på 14 kamper skulle gi tett og tøff toppkamp på papiret.

I dag tok papiret feil.

Lyn gikk rett i angrep, og brukte knapt halvannet minutt på å ta ledelsen. Rasmus Gjemmestad har endelig fått en skadefri periode, den første siden overgangen til Lyn i fjor, og etter ferien har vi endelig fått se hva som bor i ham. Dagens første involvering var en stor soloprestasjon med Fløya-forsvaret som statister.

Gjemmestad lekte seg gjennom gjestenes mellomrom og gikk for skudd fra 16 meter. Hans Eivind Rydeng rakk aldri ned til sin høyre stolperot, der ballen kilte seg inn til 1-0-ledelse for Lyn.

Hjemmelaget fortsatte å trykke på, før Fløya svarte med sin beste periode i kampen. Noen store sjanser ble det ikke, men laget fikk et hjørnespark da Orhan Simsek måtte redde en avslutning fra Tom-Erik Bang Kristiansen. Martin Berg Johnsen fikk en heading til side for mål etter kvarteret, resten av kampen handlet om Lyn.

Dagens seier kom først og fremst etter stor laginnsats, men et par spillere fortjener litt ekstra oppmerksomhet. En av dem heter Dulee Johnson. 33-åringen brukte noen kamper på å bli varm i trøya, men etter sommerferien har formkurven holdt rakettfart oppover, og i dag var han rett og slett enorm.

Halvtimen nærmet seg da en aggressiv Johnson stjal ballen høyt i banen. Han spilte videre ut til Eirik Haugstad, men tross to-tre innleggsforsøk fikk ingen i Lyn-drakt pirket ballen over streken.

Bare to minutter senere stjal Dulee Johnson igjen ballen fra Fløyas nest bakerste forsvarer. Denne gang fant han Christoffer Simensen i bakrom, og som mot Melbo fikk Simensen prøve seg alene med keeper. Sist gikk han for en chip til høyre, denne gang satt ballen lavt til venstre, og det stod 2-0 til Lyn.

Den svenske spissen er en annen mann som fortjener å trekkes frem i dag. Chris tok et halvt års fotballpause i Sverige, men har kommet tilbake i nesten uvirkelig form. Seks mål på fire kamper kommer i tillegg til den utrettelige jobbingen på topp, og det er nok mer enn én Fløya-spiller som vil ha vonde drømmer om Johnson og Simensen den kommende uken.

Vi har ikke plass til alle sjansene i detalj, men Benjamin Nessjø Nyheim headet et innøvd frispark like til side for mål fra 7-8 meter, og fikk en overraskende skuddmulighet fra skrått hold uten å treffe mellom stengene. Eirik Haugstad avsluttet på volley fra omtrent samme hold etter innlegg, mens hjørnespark generelt er farlige for Lyns motstander.

To minutter før pause ble kampen langt på vei punktert. Eirik Haugstad ble spilt fint opp på høyre kant, og la inn til Jonas-Aleksander Bakken. Storscoreren avsluttet i stolpen, men den løse ballen havnet hos Rasmus Gjemmestad på fem meter. Han tok ballen fint ned, dro seg vekk fra keeper og forberedte seg på en avslutning. Nær stolpen stod dog Bakken med bedre balanse og posisjon enn Gjemmestad, så midtbanespilleren lot spissen banke ballen i det åpne målet til 3-0.

Tremålsledelsen ble stående til pause. Effektivt, men på ingen måte ufortjent.

Christoffer Simensen har scoret seks mål på fire Lyn-kamper i år

Treningsøkt i andre omgang
Lyn har klart å lage skumle sluttminutter av mange gode utgangspunkt, men om 3-0 føltes litt utrygt, kunne selv de største pessimistene slippe seg løs etter pause. Omgangen åpnet med noen minutters behandling av en skadet spiller, før Lyn gikk i angrep og fikk hjørnespark. Oskar Hansen slo perfekt inn fra høyre, og det er nesten unødvendig å skrive hvem som var høyest på bakre stolpe.

Benjamin Nessjø Nyheim vant som vanlig alt av defensive dueller i dag, og et par susende taklinger avverget Fløyas angrep, nå er også scoringsformen på plass. Med et hodestøt fra kloss hold scoret midtstopperen sitt femte i 2018, og Lyn ledet 4-0 over en av sine tøffeste konkurrenter.

Perioden som fulgte fremstod mer som en treningsøkt enn en ordentlig fotballkamp. Lyn var i lekent humør, mens motstanderen manglet vilje til å ta skikkelig grep. Det ble kanskje satt klubbrekord i antall trekk på rad i eget lag, Fløya pådro seg noen gule kort i ren frustrasjon, mens publikum kunne nye status quo og et par lekre detaljer.

Som i første omgang stod Dulee Johnson for mye av moroa. Gang på gang fintet han vekk motspillere med gode vendinger, suveren ballkontroll og fine pasninger, dessverre ble uttellingen preget av et Lyn-lag som kanskje var i overkant fornøyd med tingenes tilstand.

Utover i omgangen fikk vi fem bytter, blant annet en a-lagsdebut for 17 år gamle August Tuastad Randers. August har vært med på to turer til nord, og slutter seg til en større juniorgruppe som har blitt flettet inn i a-laget i år. Vi gratulerer!

Først i de siste ti minuttene begynte det å skje litt igjen på gressmatta. Ti minutter gjenstod da Dulee Johnson dirigerte en kontring etter Fløya-corner. Han slapp perfekt til innbytter Bjarte Hovland, som slo direkte inn foran mål mot Christoffer Simensen. Spissen hadde en forsvarer hengende over ryggen, og fikk en keeper i magen, men snublet likevel ballen inn til 5-0.

Om "christoffersimensensk" var et adjektiv, ville dette være det mest christoffersimensenske målet jeg har sett, og det er utelukkende en kompliment til en angriper som kunne fått en fin MMA-karriere om han gikk lei av å sparke ball.

At nullen glapp for Orhan Simsek var litt surt, men likevel ikke nok til å ødelegge festen. Fem minutter før full tid ropte hele Lyn-forsvaret på offside, men Scott Alexander Fitzgerald fikk fastsette sluttresultatet til 5-1 alene mot keeper.

Uansett: å slå Fløya 5-1 er en stor prestasjon, og en kamp alle de involverte kan være stolte av. Lyn beholder dermed tabelltoppen minst én uke til.

Det er dog ingen grunn til å hvile på laurbærene spesielt lenge. Alt neste helg skal Lyn til Bodø for å møte den nye serietreeren Junkeren, som garantert er lystne på revansje etter 1-5-tapet i Oslo i vår. Samtidig snuser Senja ett fattig poeng bak etter dagens seier. Vi har en spennende høst foran oss!

Dulee Johnson spilte en stor kamp for Lyn

- Skjedde noe etter Harstad-kampen
Thomas André Ødegaard irriterte seg litt over det sene baklengsmålet, men klarte ikke skjule gleden over å slå en av sine tøffeste motstandere 5-1:

- Dette er solid. De har kanskje et par sjanser, men vi er veldig gode i dag. Laget fungerer bra nå, og vi har en stall der alle drar i samme retning enten de spiller eller ikke. Samholdet i gruppa er topp, det er utrolig viktig.

Fem mål og storseier over et lag som knapt slipper inn mål er neppe negativt for humøret:

- Det er selvfølgelig gøy for gutta at de får godt betalt for innsatsen. Slutten bærer preg av mange bytter, kanskje litt for mange, men vi har noen vi ønsker å hvile og noen som fortjener å vise seg frem. Det er god bredde i stallen, så vi skal garantert være med hele veien.

Full pott etter ferien gir supporterne håp om en god avslutning. Ødegaard er ikke uenig:

- Det skjedde noe etter kampen i Harstad, der vi slår tilbake med ti mann. Jeg tror virkelig gutta fikk kjenne på potensialet vårt der oppe. Nå er både humøret og selvtilliten på topp!

Lyn - Fløya 5-1