Seier på siste touch!

Lyn stanget mot Finnsnes i 95 minutter – så kom målet.

Det ble mye å glede seg over på Kringsjå søndag, der dagen startet lenge før a-lagets kamp. På KGB 2 hadde den skadetrioen Anders Lübeck, Marius Østvold og Rune Isaksen treningsøkt med morgendagens Lyn-helter, inne på klubbhuset mimret det legendariske 68-laget sammen med klubbens juniornorgesmestere fra 1990 og 1994.

Snaut 500 mennesker rettet til slutt oppmerksomheten mot hovedbanen, der Lyn kunne gjeninnta tabelltopp med seier over Finnsnes.

Det skulle bli lettere sagt enn gjort.

For andre kamp på rad møtte Lyn et lag med mye fysikk og rutine. Kampbildet på Kringsjå ble jevnere fra start, med to lag som testet hverandre lett uten å skape store muligheter. Orhan SImsek ga publikum noen sekunders hjertestans da han avverget et Finnsnes-angrep på omtrent 30 meter, mens Anwar Pellegrino kom nærmest for Lyn med en heading utenfor lengste stolpe etter innlegg.

Det ble dog langt mellom de store mulighetene. Vebjørn Valle Grunnvoll er en konstant trussel bare med sin tilstedeværelse, Lyn fikk tre muligheter fra hjørneflagget, men med nesten 30 grader i skyggen var det mer seigt spill enn fyrverkeri.

To minutter før pause kom omgangens viktigste situasjon. Anwar Pellegrino kom gjennom Finnsnes' siste forsvarsledd og satte fart mot mål. Jovan Radočaj la Pellegrino i bakken som bakerste mann, og etter en lang samtale mellom dommer og assistent ble Finnsnes-spilleren sendt i dusjen.

Frisparket fra Oskar Hansen ble reddet bra av Fredrik Mjøen Bakkelund, men Lyn kunne gå ut til andre omgang med 11 mann mot 10.

Én mann over er naturligvis en fordel, men Finnsnes er ikke noe enkelt lag å angripe. Før ettermiddagens kamp hadde de 6 baklengsmål på 7 seriekamper, og det var lett å se hvorfor. To dype ledd fulle av muskler og duellkraft ble tøft å tråkle seg gjennom for Lyn.

Men i andre omgang stod det virkelig ikke på sjansene.

Avgjort på siste touch
Fem minutter inn i omgangen slo Oskar Hansen inn foran mål. Eirik Haugstad kom til avslutning, men over mål. Få minutter senere forsøkte Jonas-Aleksander Bakken å kopiere Gylfi Sigurdssons lobb mot Rune Jarstein i gårsdagens landskamp. Denne ble det dessverre bare hjørnespark ut av. Nestemann til å forsøke seg var Adil Zahid, men også han sendte ballen over mål.

Og omtrent slik fortsatte omgangen. Lyn hadde elleve (!) hjørnespark etter pause uten å få uttelling. Anwar Pellegrino og Henrik Lehne Olsen testet hver sin skuddfot, men første forsøk gikk over, mens den andre havnet rett i en forsvarer.

Det er vanskelig å bebreide Finnsnes for kampplanen de hadde med seg til Oslo, og enda vanskeligere å klandre dem for å ligge dypt med 10 mann mot 11. Det var heller ikke langt unna å virke. Halvveis inn i andre omgang fikk hjemmelaget en enorm sjanse etter kontring, med avslutning fra kloss hold. En feberredning av Orhan Simsek holdt Lyn inne i kampen, før ballen ble klarert etter et par paniske forsøk.

Minuttet etter kunne Mathias Bendiksen gjort det helt store for Finnsnes, men skuddet gikk utenfor mål.

Dermed kunne Lyn starte en langspurt på stillingen 0-0. Noen nye og tilbakevendte menn fikk også forsøke å sette det avgjørende målet. Dulee Johnson fikk hele andre omgang, Rasmus Gjemmestad var endelig tilbake etter skade, mens hjemvendte Faisal Dahir fikk dagens nest største applaus da han kom inn et kvarter før slutt.

Dahir gjorde seg ikke mindre populær da han avverget en Finnsnes-kontring med dagens lengste løp fulgt av en susende takling i egen 16-meter.

Men slutten handlet altså om Lyn. Forsøkene fra hjørnespark ble det ingenting av, men også hjemmelaget fikk en enorm sjanse før avgjørelsen falt. Faisal Dahir slo ballen høyt fra høyre mot venstre, der Rasmus Gjemmestad headet inn foran mål. I feltet var Bjarte Hovland høyest, og headingen overlistet keeper, men på streken ble ballen headet over mål av en Finnsnes-forsvarer. Stort nærmere mål kommer man ikke uten å score.

De siste minuttene ble det nesten ikke spilt fotball. Finnsnes brukte lang tid på dødballer, hadde veldig mye vondt når det ikke var dødballer, og selv trenerbenken bidro til å holde tempoet nede før Lyn-kast. Men slikt blir det overtid av – heldigvis.

Fem og et halvt minutt etter 90-minuttersmerket kom den utrolige avgjørelsen. Lyn hadde hevet stopper Benjamin Nessjø Nyheim opp som spiss, og det var ham Faisal Dahir siktet mot med et oppspill. Den hodesterke stopperen dro frem en stupheading, styrte ballen ned i hjørnet, og sørget for 1-0 med Lyns siste touch på ballen.

Mål blir ikke så mye deiligere enn dette, noe feiringen bar preg av. Dommer måtte til slutt jage Lyn-laget ned fra gjerdet, der de feiret med Bastionen, og så mye mer rakk han ikke før kampen ble blåst av.

Det ble med andre ord en stor dag både for dagens, morgendagens og historiens Lyn-helter. Vi takker alle fremmøtte, og gleder oss til å gjeninnta Bislett stadion 17. juni!

Høydepunkter og reaksjoner fra trener Ødegaard ser du på LynTV!

Lyn - Finnsnes 1-0