Synekdoke, Bislett

Sesongen 2017 nærmer seg punktum, men fremdeles er det kamper som må vinnes om Lyn skal rykke opp til 2. divisjon. I dagens hjemmekamp mot Lillehammer var bare tre poeng godt nok. Og poengene ble sikret, i en kamp som oppsummerte alt sesongen 2017 har stått for, både på godt og vondt.

Lyn gikk i strupen på motstanderen fra start. Det har jeg skrevet før. Rune Isaksen stod bak første avslutning, den gikk over mål. Lillehammer fikk sitt første skudd etter hjørnespark, uten at noen fikk hjertestans av den grunn.

Eivind Fallås Dahl kom nærmest med to avslutningsforsøk fra 10 meter på under to minutter. Ellers var både Anwar Pellegrino og Rune Isaksen aggressive, mens Felix Boe-Tangen hindret skudd fra farlig hold med en selvoppofrende blokkering andre vei.

Til tross for et par halvsjanser var det Lyn som kontrollerte, og som til slutt fikk en fortjent pauseledelse.

For tredje kamp på rad, og for femte gang på syv kamper, fikk Lyn hull på byllen fra 11-metermerket. Markus Cham flikket ballen lekkert til Anwar Pellegrino, som ble felt på vei mot mål. Denne straffen var det liten tvil om. Cham gikk selv opp, og med sitt fjerde straffemål for sesongen sørget han for 1-0 til Lyn.

Men det blir sjelden med straffemålet for Lyn. Kun tre minutter etter scoringen testet Eivind Fallås Dahl skuddfoten. Keeper reddet, men måtte gi retur, der Oskar Martinus Hansen var først. Kantspilleren forsøkte å sette ballen over keeper, traff tverrligger, før ballen havnet hos Rune Isaksen. På tredje forsøk satt ballen i mål, 2-0 til Lyn signert Isaksen.

Etter de to målene hadde Lyn full kontroll på oppgjøret. Julian Veen Uldal fikk frispark etter et farlig løp på høyre kant, mens Rune Isaksen var nær å treffe Oskar Martinus Hansen i bakrom med en lekker lobb, flere mål ble det dog ikke før halvtid.

Felix Boe-Tangen kriget både offensivt og defensivt (foto: Lars Opstad)

Spenning til slutt
Men denne kampen oppsummerte altså sesongen 2017, da vet alle hva vi har i vente. Nå kommer vi riktignok fra et par komfortable seire på rad, men evnen til å skape spenning og likevel komme seirende ut er simpelthen imponerende.

Etter en første omgang der Lyn hadde god kontroll, var det Lillehammer som kom best i gang etter pause. Etter to hjørnespark på rad ble det blåst straffe til gjestene. Ikke lett å si hva som skjedde i et relativt fullt felt, men det så ut som en kollisjon/kroppstakling som åpnet for reduseringen. Prince Ntabwe Kabeya er delt toppscorer i avdelingen, og hadde få problemer med å skape ny spenning fra straffemerket: 2-1 på Bislett.

Og nå var Lillehammer i støtet. Espen Dalsbotten Ringlund snublet seg gjennom Lyn-forsvaret, men skjøt godt til side for mål. Peder Bye Foss ble spilt fri i bakrom, men var offside. Så kom den store sjansen, da Prince Ntabwe Kabeya lurte Benjamin Nessjø Nyheim og kom helt alene med keeper. Adrian Jonuzi Møller skled, men kom seg raskt opp igjen og reddet fint én mot én.

Da timemerket ble passert lå det utligning i luften, heldigvis var det kvarteret alt Lillehammer hadde å by på. For etter en pustepause med to-tre Lyn-cornere kom målet som burde punktert kampen.

En pasning bakover fra Lillehammer havnet i rommet mellom keeper og siste forsvarer. De to så på hverandre mens Felix Boe-Tangen kom i full fart bakfra. Den unge spissen snappet ballen, rundet keeper, og lurte ballen i det åpne målet fra spiss vinkel. 3-1 etter en stor prestasjon fra Boe-Tangen.

Så mye mer skjedde egentlig ikke i kampen. Et hardt skudd fra Rasmus Gjemmestad ble avverget etter en feberredning fra keeper Stein-Erik Bjønness Werven, Lyn hadde syv-åtte muligheter fra hjørneflaggene, men stort sett ble ballen holdt i laget mens vi ventet på at kampen var over.

Men først måtte vi få litt kampen. Over 88 minutter var spilt da et tilsynelatende ufarlig frispark ble slått opp i Lyn-feltet. Adrian Jonuzi Møller stod en god kamp, og har hatt en god sesong, men som keeper må man dessverre leve med at alle feil er både synlige og potensielt avgjørende. Og denne må Møller ta på sin kappe. Ute i feltet forsøkte han å plukke ned ballen, men endte opp med å glippe den inn i eget mål. 3-2, og nok en kamp med nervepirrende overtidsminutter.

Heldigvis ble også disse som alltid. Lillehammer hadde ikke et siste gir, Lyn holdt på ball ved hjørneflaggene, publikum fikk panikk hver gang ballen var over midtbanen og dommer lot overtidsminuttene tikke. Etter fire minutter over de 90 blåste han av, og Lyn hadde sikret årets tiende (!) ettmålsseier.

Vi stikker en ny nellikspiker i opprykksappelsinen, og registrerer at det gjenstår to cupfinaler før dette er avgjort. To ulidelig spennende cupfinaler. Alt er i våre hender, folkens.

Bastionen øyner opprykk (foto: Lars Opstad)

- Glem TV og kino
Assistenttrener Klaus Pettersen har blitt intervjuet i lignende situasjoner før. Tilsynelatende kontroll, unødvendig spenning, full panikk og jubel til slutt:

- Jeg vet ikke hva jeg kan svare lenger. Det blir ulidelig spennende, det er vår egen feil, men vi viser styrke ved å dra det i land nok en gang.

For selv om historiebøkene vil si 3-2, er det ingen tvil om hvilket lag som fortjente tre poeng i dag:

- Vi dominerer fra start, er klart best i første omgang, og det er ikke mye de skaper i andre omgang heller. Men de ligger lavt, så det er vanskelig å skape all verdens. Heldigvis har vi mye kvalitet i laget, og sterk lagmoral, så vi kriger oss til en seier til.

Nå gjenstår en bortekamp mot Frigg og et naboderby mot Korsvoll. Klaus Pettersen håper publikum kjenner sin besøkelsestid:

- Glem TV, glem kino, det blir ikke mer underholdende enn dette!

Lørdag 15:00 spiller vi mot Frigg på Røa kunstgress, bli med!

Lyn - Lillehammer 3-2